Wanneer Dirk Oehlerking zich met zijn Kingston Custom customizing smederij wijdt aan de BMW R 18, is een spectaculair resultaat gegarandeerd. De bekende customizer zorgde onlangs voor opschudding in de scene met de R 18 Spirit of Passion – een adembenemende creatie in gestroomlijnde stijl. De R 18 The Crown gaat nog een flinke stap verder. “Het is de essentie van mijn creaties tot nu toe”, zegt Oehlerking, wiens passie en creativiteit altijd zijn geweest voor individuele en ongewone motorfietsen. Dat is precies wat hij al 30 jaar met volle inzet in het Ruhrgebied doet. Hij houdt van industriële cultuur en de nabijheid van industrie en ambachten, heeft een geweldig netwerk en prachtige foto-achtergronden voor zijn motorfietsen en hemzelf.

Zelf ontworpen carrosserie voor The Crown

Om 100 jaar BMW Motorrad te vieren, heeft hij nu de R 18 The Crown gemaakt, een grote boxermotorfiets die het allemaal heeft. “Ik ben begonnen met een nieuwe BMW R18 die ik vervolgens heb uitgekleed. Zoals altijd werkte ik met hardschuim en karton om de vorm, de lijnen en het design te creëren. Het doel was dat het er krachtig, elegant en snel uitzag in combinatie met een innovatieve look”, zo omschrijft Oehlerking zijn ontwerpbenadering. Het ontwerp maakte het noodzakelijk om de techniek flink aan te passen. Er moest een compleet nieuwe voorwielophanging komen in de vorm van een dubbelzijdige swingarm met centrale veerpoot.

De brandstoftank van 8 liter en de carrosseriedelen waren gemaakt van 2 mm dik aluminium plaatwerk, dat met de hand werd gesneden, gebogen en aangedreven. Terwijl de motor en achtervering hetzelfde zijn als in het origineel, zijn de twee roestvrijstalen uitlaatspruitstukken volledig met de hand gemaakt. Talrijke standaardcomponenten zoals de koplamp, het instrumentenpaneel, de schakelaars en het voetsteunsysteem zijn perfect geïntegreerd in het spectaculaire concept van de R 18 The Crown. Het koppelings- en handrembeslag van Magura, het achterspatbord en de beugels van Wunderkind en het zadel van 2 mm dik aluminium plaatstaal en bekleed met echt leer zijn allemaal harmonieuze toevoegingen. Als kers op de taart gaf Oehlerking de R 18 The Crown een champagne-platinalak met parelmoer, aangevuld met het BMW-merkembleem versierd met een kleine kroon.

De onthulling van de BMW R 18 The Crown vond plaats van 7 tot 9 juli 2023 ter gelegenheid van 100 jaar BMW Motorrad als onderdeel van de BMW Motorrad Days in Berlijn.

www.bmw-motorrad.nl