Yamaha brengt met de BOOSTER een bekende naam terug op de markt. Het betreft twee nieuwe elektrische modellen, de BOOSTER Easy eBike en de BOOSTER S-pedelec elektrische speed pedelec.

Na de recente aankondigingen van het bedrijf met betrekking tot de nieuwe NEO’s elektrische scooter en de lancering van de Moro 07, Wabash en Crosscore eBikesonderstreept de introductie van deze innovatieve en stijlvolle nieuwe BOOSTER-modellen de voortdurende inzet van Yamaha om zich te vestigen als een van de belangrijkste merken op de Europese markt voor elektrische voertuigen op twee wielen.

Yamaha’s Switch ON-strategie, die begin 2022 van start ging, vormt het begin van een spannend nieuw tijdperk in het ontwerp en de productie van de volgende generatie elektrische voertuigen. Veel forenzen zijn nu actief op zoek naar persoonlijk vervoer zonder uitstoot, en het groeiende aanbod van elektrische Yamaha-modellen biedt een schone, betrouwbare en efficiënte oplossing voor woon-werkverkeer, vrije tijd en sporttoepassingen.   

Yamaha BOOSTER

Gemaakt met Yamaha’s 30 jaar ervaring met EV’s

Yamaha bracht in 1993 de eerste eBike ter wereld op de markt en nu, 30 jaar later, loopt het Japanse topmerk voorop in de ontwikkeling, het ontwerp en de productie van emissievrije elektrische tweewieler-scooters, e-bikes en pedelecs. Yamaha is ook een belangrijke fabrikant van aandrijfeenheden die veel eBike merken van andere fabrikanten aandrijven. Yamaha is niet alleen een belangrijke producent van emissievrije voertuigen die bijdragen tot een schoner milieu, maar heeft ook het programma versneld om tegen 2035 een CO2-neutrale fabrikant te worden.

Nieuwe BOOSTER Easy en BOOSTER

Yamaha’s nieuwe BOOSTER Easy eBike en BOOSTER S-pedelec elektrische bromfiets zijn in Europa ontwikkeld om aan de snel groeiende vraag naar schoon, stil en toegankelijk stadsvervoer te voldoen. Enkele decennia geleden sprak Yamaha’s legendarische BW-scooter, samen met de MBK bestseller MBK de Booster, tot de verbeelding van een generatie jongere rijders die op zoek waren naar plezier en vrijheid op twee wielen. De nieuwe elektrische BOOSTER-modellen, aangedreven door een toonaangevende Yamaha-aandrijving en voorzien van een robuust en tijdloos chassisontwerp, zijn ontworpen om hedendaagse stadsbewoners een gemakkelijke, plezierige en betaalbare manier te bieden om zich zonder uitstoot door de stad te verplaatsen.

BOOSTER Easy en BOOSTER: Wat is het verschil?

Yamaha’s nieuwe BOOSTER Easy en BOOSTER zien er vrijwel identiek uit en zijn technisch zeer vergelijkbaar, omdat ze hetzelfde lichtgewicht chassisontwerp delen. Het verschil zit hem in de prestaties: De BOOSTER Easy is een eBike met een maximale trapondersteuning van 25 km/u, terwijl de BOOSTER een S-pedelec of elektrische bromfiets voor het AM-rijbewijs is die een maximale trapondersteuning van 45 km/u kan bereiken.

Eigentijds en minimalistisch ontwerp

De BOOSTER-modellen zijn leuk om mee te rijden, eenvoudig te onderhouden en toegankelijk voor een enorm breed en divers scala aan klanten van alle leeftijden en achtergronden. Het zijn de spirituele opvolgers van de oorspronkelijke 50 cc Yamaha- en MBK-scooters met dikke banden die een grote rol speelden in het leven van duizenden Europese tieners die opgroeiden in de jaren ’80 en ’90.

Yamaha BOOSTER

Het eigentijdse en minimalistische ontwerp heeft een zichtbaar gegoten aluminium voorframe en spaakwielen met dikke 20 inch x 4 inch banden, en een klassieke U-frame-configuratie die het op- en afstappen zo makkelijk maakt. De nieuwe BOOSTER-modellen, aangedreven door een ultracompacte en lichtgewicht Yamaha PW-S2-aandrijving die naadloos vermogen levert, zijn klaar om elk deel van de metropool makkelijk toegankelijk te maken voor de nieuwe generatie rijders die in de stad woont, werkt en speelt.

Exclusieve Yamaha-kuipcomponenten

De BOOSTER-modellen profiteren van allerlei exclusieve kuipcomponenten die extra plezier en functionaliteit toevoegen aan de uitstraling van deze nieuwe emissievrije voertuigen. De voorkant van de eBike is voorzien van exclusief voor Yamaha gemaakte vorkkappen, een voorplaatafdekking en een voorspatbord, plus een Supernova-koplamp voor een slanke en gecoördineerde uitstraling.

Kabels zijn weggewerkt achter kanalen voor strakkere lijnen, en een kettingkast en motorafdekking onderstrepen de hoogwaardige afwerking van de BOOSTERS. De bagagedrager biedt veel draagruimte en beide modellen hebben een verstelbaar Royal Orbis-zadel en een geïntegreerd Koso LED-achterlicht. 

Soepel en betrouwbaar Yamaha-vermogen

Yamaha heeft 30 jaar ervaring in het ontwerpen en bouwen van hightech eBike-aandrijvingen en de BOOSTER-modellen zijn uitgerust met de allernieuwste PWseries S2-motor, een van de meest geavanceerde ontwerpen in deze klasse. Ontwikkeld vanuit de filosofie ‘minder is meer’, is de stille PWseries S2-aandrijving extreem licht en compact, met een gewicht van slechts 2,85 kg.

Met 75 Nm heeft de PWseries S2 een van de hoogste koppel-gewichtsverhoudingen in zijn klasse, waardoor de BOOSTER soepel en natuurlijk accelereert. Naast de naadloze vermogensafgifte profiteert dit betrouwbare hightech ontwerp ook van een aantal toonaangevende elektronische regeltechnieken die zorgen voor een plezierige en verfijnde rijervaring. Yamaha’s Zero Cadence-technologie biedt onmiddellijke ondersteuning zodra je een voet op het pedaal zet, en de automatische ondersteuningsmodus biedt zo nodig extra ondersteuning, bijvoorbeeld op heuvels of bij tegenwind, voor een gemakkelijkere en plezierige rijervaring.

Rijders kunnen ook kiezen voor de Zero-modus, waarbij de aandrijving volledig wordt uitgeschakeld en alleen trapkracht wordt gebruikt. De Walk Assist-modus zorgt ervoor dat je het voertuig makkelijk kunt duwen in situaties zoals voetgangerszones, waar rijden niet is toegestaan.  

630Wh 36 volt Yamaha-batterij

Zowel de BOOSTER Easy als de BOOSTER zijn uitgerust met een 630Wh 36 volt batterij die de PWseries S2-aandrijving onmiddellijk en betrouwbaar van stroom voorziet. De snel afneembare eenheid is centraal geplaatst voor gemakkelijke toegang en ook om de massa te centraliseren voor een soepele en responsieve bediening, en de batterij kan zowel ter plaatse als op afstand worden opgeladen als de eenheid wordt verwijderd

Yamaha BOOSTER

Prestaties en bereik

BOOSTER Easy 

heeft een maximale ondersteunde snelheid van 25 km/u om aan de Europese eBike-wetgeving te voldoen, en rijders kunnen de Zero-modus selecteren voor sneller trappen op afdalingen. Er zijn vijf standen beschikbaar: +ECO, ECO, STD, HIGH en AUTO. Hiermee kunnen rijders de juiste instelling kiezen die past bij het lokale terrein en hun individuele behoefte aan actieradius.

De koppelverhouding die door de Yamaha-aandrijving wordt geleverd, is ingesteld op 50% voor de +ECO-modus en gaat tot 280% in de HIGH-modus. De gemiddelde actieradius met een rijder van 75 kg bedraagt tot 120 km in de +ECO-modus tot 60 km in de HIGH-modus.

BOOSTER 

wordt geclassificeerd als een elektrische bromfiets (L1e). Rijders hebben hiervoor een AM-rijbewijs en de juiste verzekering nodig. De modi +ECO, ECO, STD, HIGH en AUTO kunnen door de rijder worden geselecteerd afhankelijk van de omstandigheden. Een rijder van 75 kg kan een bereik van 110 km (+ECO-modus) tot 50 km (HIGH-modus) behalen.

De koppelverhouding van de Yamaha-aandrijving begint bij 60% in de +ECO-modus en stijgt tot 400% in de HIGH-modus, waardoor deze elektrische bromfiets een aandrijfondersteuning heeft die afneemt bij 40 km/u en stopt voor 45 km/u.

Intuïtieve gebruikersinterfaces

BOOSTER is uitgerust met de nieuwste centraal geplaatste Yamaha Display C-gebruikersinterface met een groot 2,8 inch dot-matrix TFT-kleurendisplay en een aparte bedieningsschakelaar. De weergegeven informatie bestaat uit accucapaciteit, rijsnelheid, ondersteuningsmodus, actieradius, klok, ritafstanden, cadans, calorieverbruik en tijd. Een reeks fitness- en navigatie-apps zijn beschikbaar door een smartphone via Bluetooth® aan te sluiten om de algehele rijervaring te verbeteren.

Yamaha BOOSTER

BOOSTER Easy beschikt over Yamaha’s eenvoudig af te lezen Display A-interface die is uitgerust met een 1,7 inch LCD-scherm. Het basisontwerp heeft ingebouwde knoppen, en de ‘always on’-informatie bestaat uit de snelheidsmeter, de indicator voor de accucapaciteit en de ondersteuningsmodus, plus een selecteerbare dagteller, kilometerteller en actieradius.

Modeloverzicht

BOOSTER Easy

 • Categorie eBike, beperkte snelheid tot 25 km/u
 • Actieradius 60-120 km afhankelijk van de rijmodus, met volledig opgeladen batterij
 • Comfortabel, wendbaar en licht stadsvervoer
 • Eigentijds en minimalistisch ontwerp
 • Gegoten aluminium frontframe
 • Verstelbare zithoogte
 • Dikke 20 inch x 4 inch banden met hoog profiel voor uitstekende tractie en schokabsorptie
 • Laag zwaartepunt voor gemakkelijke wendbaarheid en betrouwbare stabiliteit
 • Ontworpen voor oneffen wegdek
 • Promax-schijfremmen met 180 mm diameter voor en achter
 • Premium Yamaha PW-S2-aandrijving
 • 630Wh 36 volt Yamaha-batterij
 • Multifunctionele Display A LCD-interface
 • Yamaha-lader
 • Bagagedrager
 • Yamaha exclusief kuipwerk
 • Royal Orbis-zadel
 • Supernova M99 Mini Pure-koplamp / Koso-LED-achterlicht
 • Originele accessoires: manden, zijtassen, binnentassen, framehoes, premium pedalen, stangmontage.

Exclusieve kenmerken van de BOOSTER S-pedelec

 • BOOSTER S-pedelec elektrische bromfiets, categorie AM- rijbewijs, beperkte snelheid tot 45 km/u
 • Actieradius 50-110 km afhankelijk van de rijmodus, met volledig opgeladen accu
 • Premium Yamaha PW-S2 45-aandrijving
 • WVTA (L1e-B) 630Wh 36 volt Yamaha-batterij
 • Multifunctionele Display C TFT-interface in kleur
 • Kentekenplaathouder
 • Linkerspiegel
 • Claxon en meter aan het linkerhandvat

Kleuren

BOOSTER Easy   

 • Cyan Solid Aqua
 • Dark Gray Metallic

BOOSTER           

 • Cyan Solid Aqua
 • Dark Gray Metallic

Yamaha en Fantic werken samen aan de nieuwe Booster elektrische bromfiets

Yamaha werkt al lang nauw samen met andere gelijkgestemde bedrijven die dezelfde passie voor tweewielers delen en in de afgelopen jaren is de strategische samenwerking tussen Yamaha en Fantic tot bloei gekomen. Beide bedrijven delen een internationale reputatie voor eerlijkheid, consistentie, innovatie en uitstekende producten op het gebied van motorfietsen en e-mobiliteit. Yamaha’s verkoop van de historische Minarelli fabriek aan Fantic in 2020 onderstreepte de natuurlijke synergie tussen deze beroemde merken.

Een van de belangrijkste nieuwe modellen die uit deze sterke relatie is voortgekomen, is de nieuwe Booster eMoped die door de Minarelli fabriek in Italië op specificatie van Yamaha wordt geproduceerd. Dankzij de lokale productie kan Yamaha Motor Europe profiteren van een grotere efficiëntie door de toeleveringsketen te verkorten. De aanzienlijke vermindering van de scheepvaartgerelateerde uitstoot draagt bovendien bij aan Yamaha’s industriële doelstelling van CO2-neutraliteit in 2035.