In het bezit van je A1-rijbewijs en op zoek naar een leuke motorfiets? Wij maken het je iets makkelijker en gingen voor je op zoek naar vijf leuke A1-motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125cc en 11kW (15pk).

Honda Monkey – ontstijgt de funfactor! –

Als er een A1-motorfiets is die zelfs de motorrijders en motorrijdsters met een volledig A-rijbewijs op zak een grijns op het gezicht weet te toveren dan is het wel de Honda Monkey. Honda toverde dit model een aantal jaren geleden nieuw leven in. Met een maximum vermogen van 9,4pk blijft hij ruim binnen de marges van het A1-rijbewijs, maar weet hij die zogenaamde funfactor ver te ontstijgen.

Hij weegt dan ook maar 104kg en door zijn afmetingen is er altijd wel een (droog) plekje voor deze Monkey te vinden. Een hekel aan koppelen, of op zoek naar iets scherpere looks? Honda heeft met nagenoeg dezelfde aandrijflijnen ook de Honda MSX Grom en/of de automatisch koppelende Dax en Super Cub in het programma.

Honda Monkey adviesverkoopprijs (2023): €5.299,- (BE €4.549,-)

Yamaha R125 – voor iedereen met race-aspiraties –

Dat er op een A1-motorfiets geen concessies gedaan hoeven te worden op het rijwielgedeelte, bewijst deze Yamaha R125. Voorzien van een racy Deltabox-frame, upside-down voorvork en een motorblok met variabele kleptiming. Dit blok is ook nog eens traction controle en met 15pk is het ook nog eens voorzien van het maximale vermogen voor het A1-rijbewijs. Omstanders zullen je R125 waarschijnlijk aanzien voor een R1, want het design van deze Yamaha is geïnspireerd op deze iconische supersport motor van de Japanners.

Om het je onderweg extra aangenaam te maken levert Yamaha voor dit modeljaar ook een 5″ groot TFT-display, inclusief programmeerbaar schakellicht en smartphone connectiviteit. Iets minder sportief ingesteld en op zoek naar een meer rechtop-zittende houding? Dan heeft Yamaha ook de MT-125 naked in haar programma.

Yamaha R125 adviesverkoopprijs (2023): €6.999,- (BE €5.999,-)

Benelli Leoncino 125 – toegankelijke Scrambler –

Wanneer je gek bent op zogenaamde ‘Scramblers’, dan is er derhalve nog niet heel veel keus met een A1-rijbewijs op zak. Toch is ‘ie er wel en in de vorm van de Benelli Leoncino 125! Wij reden hem vorig jaar al en konden niet anders dan vertellen dat het een verdraaid leuke motorfiets is, die ook nog eens is voorzien van een scherpe adviesverkoopprijs.

Led-verlichting vinden we rondom, maar er is naast een leuk design (die maar weinig afwijkt van zijn grotere broers), ook een digitaal LCD-display, een gecombineerd remsysteem en een levendig motorblok met 12,8pk aanwezig. De vloeistofgekoelde eencilinder gaat ook nog eens spaarzaam met de kostbare euroloodvrij’s om, en ook een bochtje kan je dankzij het prima rijwielgedeelte moeiteloos ‘aanvallen’.

Benelli Leoncino 125 adviesverkoopprijs (2023) €4.199,- (BE €3.799,-)

Hyosung Aquila GV 125 S Bobber – Unieke V-Twin –

Misschien wel een van de meest bijzondere 125cc’s van dit moment: de Hyosung Aquila GV 125 S Bobber. Niet in de eerste plaats om de looks, die wel wat weg hebben van een kleine Harley-Davidson Sportster, maar meer nog om die unieke V-twin. Ja je leest het goed, deze 125 is voorzien van twee cilinders, wat hem direct uniek maakt, ook door die kenmerkende sound die ook deze V-twin produceert.

Door de lage zitpositie op 710mm hoogte is hij uitermate geschikt voor motorrijders en motorrijdsters die klein van stuk zijn en toch graag die beide voeten op de grond wil kunnen zetten. Met 165 kilo is het niet de lichtste motorfiets in zijn klasse, maar dankzij de 13,9pk weet hij toch knap met het verkeer mee te komen.

Hyosung Aquila GV 125 S Bobber adviesverkoopprijs (2023) €5.799,- (BE €4.899,-)

Horwin CR6 – toch liever elektrisch? –

Misschien heb je voordat je het A1-rijbewijs haalde, wel een aantal jaren op een elektrische scooter gereden, of heb je menig deelscooter meegepakt voor die snelle rit? Mocht ‘elektrisch’ je goed zijn bevallen, dan kan het maar zo zijn dat je doorschakelt naar een elektrische A1-motorfiets. Die zijn er, en wij hebben goede ervaringen met deze Horwin CR6. We reden hem ook als versie met semi-automatische versnellingsbak, maar wat ons betreft kan je deze beter links laten liggen.

Het rijwielgedeelte en daarmee ook de aandrijving van deze CR6 is namelijk zo goed, dat schakelen ons overbodig lijkt. Dankzij het karakter van een elektromotor ben je bovendien net even sneller op snelheid dan je door fossiele brandstof gevoede A1-broeders. Deze Horwin CR6 heeft weliswaar met 8,4pk geen hoog topvermogen, maar weet dankzij 260Nm koppel wel heel erg makkelijk met het verkeer mee te komen. Let wel, met een topsnelheid van 85km/u is deze motorfiets vooral geschikt in én rond de stad.

Horwin CR6 adviesverkoopprijs (excl. rijklaarmaakkosten) €6.999,- (BE €6.999,-)


Wanneer spreekt men over een A1-motorfiets?

Ben je 18 jaar en ga je op voor je motorrijbewijs, dan verzeker je jezelf van een A1-rijbewijs. Ben je 20 jaar of ouder dan kan je op voor een A2-rijbewijs, bij 21 of ouder kan je het volledige A-rijbewijs halen. Kanttekening is wel dat je tot je 24e dan een Code 80 op je rijbewijs staat vermeldt. Die Code 80 houdt in dat je dan alsnog moet shoppen voor een A1- of A2-motorfiets. Na twee jaar vervalt deze beperking, maar vanaf je 24e mag je direct je volledige motorrijbewijs gaan halen.

Terug naar het A1-rijbewijs, dan mag je op zoek naar een motorfiets die een maximaal vermogen heeft van 11kW, oftewel 15pk en een totale cilinderinhoud mag hebben van maximaal 125cc. Oftewel in dit geval spreken we van een A1-motorfiets.

Uitgebreidere informatie omtrent het motorrijbewijs vind je op de website van het CBR